Friday, 29 May 2015 | By: SMK SHAHBANDARAYA

Kebaikan mengadakan kempen

Assalamualaikum,

Akhir -akhir ini saya sering melihat kempen anti-dadah yang dianjurkan oleh pihak-pihak tertentu di mana-mana sahaja. Semakin lama, aktiviti ini semakin berkembang di pusat membeli belah , menjadi bahan bacaan umum, ditampal di 'banner' di jalan raya dan bukan hanya tertumpu di hospital sahaja.

Ternyata aktiviti ini  membawa respon yang positif apabila orang ramai semakin mengenali apa itu dadah dan bagaimana ia boleh menghancurkan hidup seseorang.

Salah satu contoh pendedahan tentang rokok
di Hospital Putrajaya 

Pada 9 Mei yang lalu, saya telah melawat saudara saya di Hospital Putrajaya. Apabila melintasi kawasan itu, saya terlihat seorang kanak kanak berusia lingkungan 8tahun sedang melihat organ-organ perokok yang telah rosak.

####

Saya bersetuju dengan strategi (Klinik Berhenti Merokok ) ini kerana ia memberi pendedahan kepada umum tentang keburukan dan kesan terhadap perokok. Organ-organ yang terjejas apabila merokok .Bagi mereka yang kurang pengetahuan tentang sesuatu penyakit ,secara tidak langsung kempen-kempen seperti ini dapat membuka fikiran mereka tentang penyakit tersebut . Ini kerana, susah untuk orang awam mendapatkan maklumat tentang sesuatu penyakit sekiranya bukan melalui 'pamphlet' , banner , kempen dan bahan bacaan yang tidak langsung . Bermula di hospital  kemudian disebarkan secara meluas di pusat membeli belah ataupun banner.Penting bagi pihak hospital, klinik atau kesihatan meluaskan promosi mereka tentang pencegahan, maklumat penyakit. Hal ini kerana, langkah seperti ini perlu diambil oleh pihak yang arif tentang perkara ini dahulu dan kemudian disebarkan kepada umum.

Apa akan jadi sekiranya pihak hospital kurang memberi pendedahan tentang perkara seperti ini ?
Masyarakat sekarang semakin sibuk dengan pekerjaan dan dunia mereka. Mereka hanya akan pergi ke hospital sekiranya ada keperluan sahaja seperti sakit ataupun  untuk 'check up' . Jadi, jika sesebuah hospital atau itu  menyediakan bahan bacaan umum, pesakit boleh meluangkan masa sementara menunggu giliran dengan membaca walaupun hanya dengan sekilas lalu. Tetapi jika tiada bahan bacaan yang disediakan, maka tiada lah ilmu yang mereka dapat dan kurang lah pengetahuan mereka tentang sesuatu penyakit.
Sekurang-kurangnya, walaupun perokok yang membaca bahan bacaan ini tidak berhenti merokok secara drastik, namun mereka tahu apa kesan terhadap organ dalaman mereka jika tabiat ini diteruskan .


 

0 comments:

Post a Comment